Napocska csoport

Bemutatkozik a Napocska csoport

Kisgyermeknevelők:

  • Nyulasi Ágnes Judit
  • Zecherné Tóth Viktória

Dajka:

  • Fehérné Pálfi Ágnes

A csoport létszáma 12 fő, 5 kislány és 7 kisfiú. A legfiatalabb gyermek 20 hónapos, a legidősebb 3 éves elmúlt. A csoportban dolgozó mindkét kisgyermeknevelő szakirányú végzettséggel rendelkezik, saját kisgyermeknevelő rendszerben végzik a gondozási-nevelési feladatokat. Egy-egy kisgyermeknevelőhöz 6-6 kisgyermek tartozik. Ő kíséri figyelemmel a gyermekek fejlődését, vezeti a dokumentációt, ő tartja számon az újabb fejlődési állomásokat. A saját kisgyermeknevelő szoktatja be a gyermeket a bölcsődébe és a bölcsődébe járás egész időtartama alatt személye nem változik. Az ölelkezési időben mindkét kisgyermeknevelő a csoportban van, ilyenkor mindenki az idejét elsősorban a hozzá tartozó gyermekek gondozására-nevelésére fordítja. Így több figyelem jut minden gyermekre, jobban számon tarthatóak az egyéni igények, szokások, problémák.
A gyermekek biztonságérzetéhez nagyban hozzájárul az állandó napirend.
Csoportszobáinkban a gyermekek korosztályának megfelelő, biztonságos, a fejlődésüket elősegítő játékok találhatóak. Nagy hangsúlyt fektetünk az anyanyelvi, vizuális nevelésre és a mozgásfejlesztésre. Biztosítjuk a szabad játéktevékenységet, mely során, napi szinten mondókázunk, énekelünk, bábozunk, képeskönyveket nézegetünk, ezek nagyban hozzájárulnak a gyermekek beszédfejlődéséhez. Támogatjuk a nagymozgásos tevékenységeket is. A csoportban megtalálhatóak gurulós járgányok, bébi taxi, mászó alagút, élménytölcsér, mérleghinta, taktilis érzékelést támogató korongok is, melyeket szívesen használnak a gyermekek. Lehetőség szerint, amennyiben az időjárás engedi, a délelőtti órákban az udvaron töltjük az időnket. Itt telepített játékok, mászóka, csúszda, homokozó, valamint ügyességet és mozgást fejlesztő játékok találhatóak.
A nevelési tervezetet és a dekorációt is az évszakokhoz, ünnepekhez, jeles eseményekhez igazítjuk. A kedves, színes dekorációt mindig örömmel fogadják a kicsik.
Nagy hangsúlyt fektetünk, és elegendő időt hagyunk az önállósági törekvések támogatására, melyekhez minden feltétel biztosított (gyermekek méretéhez igazított WC, mosdó, asztalok és székek, nyitott polcok).
A szülőkkel napi kapcsolatban vagyunk, átadás-átvétel során folyamatosan tájékozódunk a gyermekekről, családi füzetet írunk, melyben írásban is beszámolunk a gyermek bölcsődében töltött idejéről. A gondozási év során többször tartunk szülőcsoportos foglalkozásokat, az éppen aktuálisan felmerülő kérdésekről.
Mindketten fontosnak érezzük, a családias, a gyermekek számára biztonságos légkör kialakítását, így a gyermekek nyugodt légkörben töltik mindennapjaikat és bizalommal fordulnak hozzánk.