Lepke csoport

Féléves értékelés – Lepke csoport

Szeptemberben nagy izgalommal vártuk az évkezdést a lepke csoportban. Az új csoporthoz új óvó nénit és új dajka nénit is kaptunk. A gyerekek örömmel üdvözölték egymást és örültek az új (galériás) csoportnak is. Hamar megszerették a Mariann óvó nénit, és a Niki nénit, akivel már tavaly is sokszor találkoztak. Kevesen sírdogáltak, a visszaszokás az óvodai mindennapokba zökkenőmentesen ment. Három új kislány érkezett hozzánk szeptemberben, szeretettel fogadtuk őket. Csoportunk így 22 fővel indult, 9 fiúval és 13 lánnyal. Feladataink ebben az évben is sokrétűek voltak. Felidéztük és folyamatosan rögzítjük az óvodai szokásokat, szabályokat. Figyelünk a játékok megfelelő használatára, egymás, és egymás munkáinak megbecsülésére. Igyekszünk minél nagyobb önállóságra buzdítani a gyerekeket (étkezés, tisztálkodás, öltözködés, környezetük rendben tartása terén egyaránt.)

Folyamatosan ügyelünk a biztonságra, és emlékeztetjük a gyerekeket a baleseti helyzetek elkerülésére. Mindezek mellett naponta változatos, érdekes tevékenységekkel igyekszünk fejleszteni gyermekeinket, sokat mesélünk, verselünk, énekelünk, bábozunk, rajzolunk, festünk, ragasztunk, gyurmázunk. Bekapcsolódunk az óvoda hagyományos eseményeibe is képességeinknek megfelelő szinten.

Ősszel megnéztük a búcsúzó fecskéket, festettünk, ragasztottunk, gyurmáztunk gyümölcsöket, zöldségeket, őszi fákat, leveleket.  A búcsú előtt közösen tettük rendbe a csoport játékait, takarítottunk, kicsinosítottuk a babáinkat. A szüreti felvonuláson nézőként izgultunk a nagyokért, és örültünk sikerüknek. Október 23-a alkalmával az egész szőnyegen várakat építettünk, játék katonákkal játszottunk. Beszélgettünk az ünnepről, meghallgattuk a Himnuszt, a Szózatot, képeken megnéztük nemzeti jelképeinket, zászlót festettünk. Novemberben az András napi őszbúcsúztatón dióhéjból készítettünk állatokat festéssel, fonál ragasztással ( katicát, teknőst, csigát).

Munka közben elismételtük őszi verseinket, énekeinket, a nap zárásaként megnéztük a nagycsoportosok mesejátékát, ami nagy élményt jelentett gyermekeinknek. Decemberben nagy izgalommal vártuk a Télapót. A gyerekek versekkel, énekekkel kedveskedtek a magyar és a francia Mikulásnak egyaránt, közösen és egyénileg is.  A téli szünet előtt családi hangulatú karácsonyi ünnepélyen búcsúztunk el egymástól és a 2014-es évtől.

Januárban elköltözött az egyik óvodás pajtásunk, búcsúzóul egy kis emlékkönyvet készítettünk neki a gyerekek rajzaiból és közös fényképeinkből.  Az első héten a nagycsoportosok Három király járását nézhettük meg, szép koronákat készítettünk ehhez kapcsolódóan. Megérkezett az óvodába a karácsonyi ajándék is, sok új játéknak örülhettünk együtt.

Az első hónap is tevékenyen telt, kalácsot sütöttünk, vitamin salátát készítettünk, kukoricát csíráztattunk. Ebben a hónapban két új kisgyermek érkezett csoportunkba, hamar beilleszkedtek, barátokra találtak nálunk. Februárban figyeltük a medvét a tv segítségével, és készültünk a farsangra. Február 13-án a faluházban volt a farsang, minden csoport műsorral készült, utána érdekes játékokat játszottunk, mulattunk.